вторник, 22 апреля 2014 г.

Урок

Урок № 7
Реформування Збройних сил держави за роки незалежності.
Організаційна та функціональна структура Збройних Сил України.

Організаційна структура Збройних сил встановлена Законом України «Про внесення зміни до статті 3 Закону України «Про Збройні Сили України» і складається з :
-                    Генерального штабу;
-                    Сухопутні війська;
-                    Повітряні Сили;
-                    Військово-Морські Сили;
-                    Об’єднання, з’єднання, військові частини, військові навчальні заклади, установи та організації, що не належать до видів Збройних Сил.
За функціональним призначенням, Збройні Сили складаються з :
-                    об’єднаних сил швидкого реагування;
-                    основних сил оборони;
-                    стратегічних резервів;
-                    з’єднання та військові частини, що не належать до функціональних структур.
Об’єднані сили швидкого реагування(ОСШР) – міжвидове оперативне об’єднання військ ( сил), призначене для негайного реагування на загрози та збройні конфлікти з метою їх локалізації, нейтралізації та недопущення переростання у війну, і мають у своєму складі сухопутний, повітряний та морський компоненти.
Укомплектованість військових частин і підрозділів ОСШР особовим складом становить близько 95% (у т.ч. військовослужбовцями за контр-актом –у середньому 30%). Укомплектованість озброєннями та військовою технікою з необхідним запасом ресурсу – 95-100%.
Основні сили оборони найбільш численна функціональна складова Збройних Сил, призначена для посилення ОСШР під час ліквідації ними збройного конфлікту на загрозливому напрямі, а також – для розгортання у визначені терміни у випадку масштабного збройного конфлікту з метою відсічі агресії. За мирного часу Основні сили оборони утримуються на нижчому, порівняно з ОСШР, ступені бойової готовності і потребують більш тривалого терміну для розгортання з метою ведення бойових дій.
До складу Основних сил оборони належать органи військового управління, з’єднання, військові частини та підрозділи Сухопутних військ, Повітряних Сил і Військово-Морських Сил.
Стратегічні резерви призначені для підсилення Основних сил оборони та можуть розгортатися напередодні або під час збройного конфлікту.
Такий функціональний розподіл Збройних Сил не повною мірою відповідає новим завданням і можливим сценаріям застосування військ. Тому, за ініціативою Міністерства оборони, до складу та чисельності функціональних структур внесені зміни:
-                    у складі ОСШР та Основних сил оборони будуть відокремлені складові, що відповідно до визначених їм завдань відрізняються за способом комплектування особовим складом та озброєннями, а також за термінами приведення військ (сил) у стан бойової готовності;
-                    стратегічні резерви будуть виключені зі складу функціональних структур.
Акцент буде зроблений на прискореному розвитку ОСШР. Зокрема на фінансуванні їх потреб передбачається виділити протягом 2009-2014 рр. 23,3 млрд. грн. – проти 15.8 млрд. грн. , призначених для фінансування Основних сил оборони.  Основу ОСШР складатимуть багатофункціональні аеромобільні війська із середніми та легкими озброєннями. Вони готуватимуться, насамперед, до участі в миротворчих операціях, а також залучатимуться до антитерористичних дій, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій природного та техногенного характерів.
Напрями розвитку функціональних структур Збройних Сил визначається потребою підвищення оперативних можливостей військ (сил). З урахуванням змін, що будуть здійснені, їх структура відповідатиме завданням і цілям (сценаріям) застосування міжвидових угруповань військ (сил), а також меті набуття Україно членства в НАТО.
У цілому, Державна програма на 2009-2014 рр. визначає реалістичні завдання в оптимізації кількісних і якісних параметрів Збройних Сил, їх структурної перебудови. Вони спрямовані на створення в Україні боєздатних, мобільних, невеликих за чисельністю, економічно необтяжливих Збройних Сил.

Співвідношення чисельності особового складу видів Збройних Сил визначається характером та обсягом завдань. Що виконуються відповідними військами (силами), і є наступним:
-                    Сухопутні війська – до 40 %;
-                    Повітряні Сили – до 24%;
-                    Військово-Морські Сили – до 85;
-                    Органи військового управління, з’єднання, військові частини, військові навчальні заклади, установи та організації, що не належать до видів Збройних Сил – до 28 %.
За оцінками Міністерства оборони та Генерального штабу. На наступному етапі реформування Збройних Сил немає можливості збереження високих темпів зменшення чисельності особового складу, як це було попередніми роками. Тому в Державній програмі передбачається протягом наступних років скоротити лише 102 тис. штатних посад.


Комментариев нет:

Отправить комментарий